Pages

Thursday, July 18, 2013

2 θέσεις Μηχανικών Υπολογιστών ή Επιστημόνων Πληροφορικής στην Ξάνθη

(1 θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή και 1 θέση υποψήφιου διδάκτορα)


Στα πλαίσια δύο νέων ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, ο Τομέας Λογισμικού της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ΔΠΘ, αναζητά 2 επιστημονικούς συνεργάτες (ένα μεταδιδακτορικό ερευνητή και ένα υποψήφιο διδάκτορα), για το “Συνεργαστήριο Μηχανικής Λογισμικού για το Περιβάλλον”. Αντικείμενο των θέσεων είναι να προάγουν την έρευνα στην γενικότερη περιοχή της οικοπληροφορικής, και ειδικότερα στις παρακάτω περιοχές:

  • Domain Specific Programming Languages
  • Semantic Web, Knowledge Modelling
  • Service Oriented Systems
  • Open Big Data and Data Interoperability
  • Intelligent Software Systems
  • Requirements Engineering

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής αναμένεται να έχει αναγνωρισμένη ερευνητική συνεισφορά σε κάποια από τις παραπάνω περιοχές.

Ο υποψήφιος διδάκτορας αναμένεται να έχει πολύ καλό υπόβαθρο στην επιστήμη των υπολογιστών και ενδιαφέρον για πρωτότυπη έρευνα στις παραπάνω περιοχές.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για τη θέση πέρα των τυπικών προσόντων, απαραίτητο είναι να έχουν άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, εξαιρετική ευχέρεια στον προγραμματισμό υπολογιστών, ομαδικό πνεύμα και διάθεση για διαθεματική έρευνα. Σχετική εμπειρία σε εφαρμογές για το περιβάλλον, την οικολογία, την κλιματική αλλαγή ή τη γεωργία θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν, αλλά δεν είναι απαραίτητη.

Οι θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης, με διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη 2 χρόνια, και χρηματοδοτούνται από τα ερευνητικά προγράμματα:

  1. ALPINE (ΓΓΕΤ “Πρόγραμμα Συνεργασία”, 2013-2015)
    Ευφυής αρχιτεκτονική δικτύων αισθητήρων χαμηλής κατανάλωσης για περιβαλλοντική διαχείριση

    Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η επίδειξη μιας ευφυούς αρχιτεκτονικής δικτύων αισθητήρων χαμηλής κατανάλωσης, μέσω μιας εργαλειοθήκης προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες περιβαλλοντικής διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο. Η λύση που παρέχει το έργο είναι γενικής χρήσης, και επιδεικνύεται σε δύο πιλοτικές εφαρμογές. Η πρώτη αφορά τη διαχείριση υποδομών υδατικών πόρων και η δεύτερη την παρατήρηση και προστασία της άγριας ζωής. Η ερευνητική συνεισφορά της ομάδας μας είναι στην μοντελοποίηση της γνώσης στις δύο πιλοτικές εφαρμογές με τη μορφή οντολογιών, και στην ανάπτυξη μιας γλώσσας προγραμματισμού ειδικού πεδίου για τη διαχείριση και ολοκλήρωση πληροφοριών από δίκτυα περιβαλλοντικών αισθητήρων.

  2. MODEXTREME (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, FP7, 2013-2016)
    Modelling vegetation response to extreme events

    Το έργο MODEXTREME στοχεύει να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία να αντιμετωπίσει τα ακραία κλιματικά φαινόμενα μέσα από τη βελτίωση των ικανοτήτων των βιοφυσικών μοντέλων ανάπτυξης φυτών να προσομοιώνουν αγροτική παραγωγή σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η ομάδα μας συνεισφέρει (α) στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιβλιοθηκών λογισμικού που υλοποιούν μοντέλα προσομοίωσης ανάπτυξης φυτών, και (β) τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και δεδομένων σε μια πλατφόρμα προσομοίωσης και σύγκρισης πολλών μοντέλων ανάπτυξης φυτών.

Για πληροφορίες σχετικά με την ερευνητική μας ομάδα δείτε: http://eco.logismi.co

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος στείλτε το βιογραφικό σας και ένα συνοδευτικό email στον Γιάννη Αθανασιάδη, επίκουρο καθηγητή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΔΠΘ, στην διεύθυνση ioannis@athanasiadis.info με τίτλο jobs-2013, μέχρι τις 20 Αυγούστου 2013.

No comments: